Przejdź do treści

Woda z kurkumą

Właściwości lecznicze kurkuminy znane są od dawna i były wykorzystywane m.in. w starożytnej medycynie chińskiej, jako substancja łagodząca problemy żołądkowe i działająca ochronnie na wątrobę. Stosowano ją także często jako substancję wspomagającą gojenie się ran. Wykazuje m.in. działanie przeciwzapalne, które może ograniczyć ryzyko wystapienia m.in. chorób nowotworowych, miażdżycy czy otyłości. Oprócz tego kurkumina działa antyoksydacyjnie.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • szczypta czarnego pieprzu (kurkuma w połączeniu z pieprzem zwiększa przyswajanie się kurkuminy nawet o 2000%!)
  • można dodać jeszcze pół łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego – kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, więc połączenie jej z tłuszczem sprawi, że będzie się wchłaniać jeszcze lepiej
  • miód (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)

Pamiętaj, żeby podczas picia mieszać napój, ponieważ kurkuma osadza się na dnie szklanki. Używanie kurkumy w naszej codziennej diecie na pewno pomoże nam zadbać o swoje zdrowie, a także poprawi nasze samopoczucie.