Przejdź do treści

Rodzaje wody i ich wpływ na kawę

Jak przebiega parzenie kawy?

Parząc kawę samodzielnie, bez urządzenia, trzeba pamiętać, że idealna proporcja wody do kawy wynosi 100 ml na 7 g. Gdy zmielone ziarna zostaną nią zalane, łączą się z nią poprzez rozpuszczenie. Smaki i aromaty przechodzą do wody – musi się w niej jednak znaleźć dla nich miejsce.

Jaką wodą zalewa się kawę?

Im bardziej „twarda”, a więc wysoko mineralizowana jest woda, tym jak łatwo się domyśleć, jej smak jest mniej intensywny. Z drugiej strony, gdy woda pozbawiona jest zupełnie minerałów, z kawy uwolni się składników zbyt wiele.

Substancje zawarte w kawie są naładowane ujemnie. Przyciągają je jony dodatnie – im więcej ich w wodzie, tym więcej smaku zostanie uwolnione. Takim składnikiem mineralnym z wody, który łączy się z pochodzącym z kawy eugenolem – co ma niebagatelne znaczenie dla docelowego smaku – jest magnez. Im więcej jonów magnezu, tym ostateczny aromat napoju jest lepszy. Podobne znaczenie mają również wapń i sód.

Jaka woda do kawy?

Aby znaleźć swój ulubiony smak, kawa i woda muszą zostać dokładnie dobrane. Doskonałym wyborem będzie woda alkaliczna JAVA. Zawiera ona pH o wartości aż 9,2, co czyni ją jedną z najbardziej zasadowych wód alkalicznych w Europie. Jest to wskaźnik pożądany – taka woda lepiej się wchłania i nawadnia, poprawiając sprawność fizyczno-intelektualną.

JAVA zawiera również optymalną dla parzenia kawy zawartość kationów (podane w mg/l):

  • sodu Na+: 322,4
  • wapnia Ca2+: 2
  • magnezu Mg2+: 1,22

Gdy alkaliczna JAVA zostanie podgrzana, nie traci swoich właściwości! Nawet gorąca woda na kawę wciąż będzie pozytywnie wpływała na organizm.

Wielu kawowych smakoszy uważa, że stosowanie wody zasadowej do przygotowywania ich ulubionego napoju poprawia smaki i aromaty zarówno Arabici, jak i Robusty. Nie bez znaczenia jest tu jednak jej temperatura po podgrzaniu.

Idealna temperatura

Temperatura parzenia ma bardzo duże znaczenie do osiągnięcia pożądanego smaku. Wiedząc już, jaka woda butelkowana do kawy będzie najlepsza, trzeba przelać ją do czajnika i podgrzać. Warto zainwestować w taki, który pokazuje, do ilu stopni Celsjusza płyn się ogrzał.

Wbrew częstej praktyce, kawy nie zalewa się wrzątkiem. Tzw. kawa po turecku w dzisiejszych czasach jest już przeżytkiem. Odpowiednia temperatura to między 90 a 94oC. W przypadku braku termometru wystarczy po prostu poczekać, aż woda… ucichnie i na jej powierzchni przestaną pojawiać się bąbelki.

Przed zagotowaniem trzeba pamiętać, że woda do kawy Espresso, Americano czy Caffe latte powinna być świeża. W przypadku butelkowanej JAVA warto więc używać takiej, która została otwarta maksymalnie 48h wcześniej.

Każdy, kto choć raz był we Włoszech z pewnością został uraczony zestawem składającym się z kawy Espresso i wody. Dlaczego tak się robi? I jak kawa wpływa na poziom nawodnienia?

Szklanka za szklankę

Wiedząc już, jaka woda do kawy będzie najlepsza do parzenia, trzeba się jeszcze zastanowić, jaką podać obok filiżanki, gdy przygotowuje się Espresso. Aby cieszyć się w pełni smakiem aromatycznego napoju, należy najpierw w pełni oczyścić kubki smakowe. Profesjonaliści biorą jeden-dwa łyki wody na jeden kawy.

Piecie wody po kawie to także zwyczaj dobry dla zdrowia. W ustach pozostaje bowiem nieprzyjemny zapach i cierpki posmak. Wypicie małej szklanki wody alkalicznej JAVA pozwoli odświeżyć jamę ustną oraz ewentualnie przygotować się na kolejne smaki.

Zwyczaj serwowania kawy z wodą warto wprowadzić do swojej codziennej diety – i to niezależnie od ulubionego gatunku. Kawa bowiem odwadnia, ujemnie wpływając na codzienny bilans wodny. Szklanka wody JAVA o wysokim pH szybko się wchłonie. Wypita na każdą spożytą filiżankę aromatycznego napoju, pomoże utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu, co ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *