O wodzie

Rodzaje wody i ich wpływ na kawę

Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. Istnieje mnóstwo przepisów na jej parzenie, a także masa gatunków, które charakteryzują się wieloma aromatami. Jednak zaparzona kawa składa się przede wszystkim… z wody. Ma ona niebagatelny wpływ na ostateczny smak napoju, jego fakturę, zapach i wygląd. Co się dzieje z kawą, gdy jest parzona? Jak łączy się z wodą? Jaki w takim razie powinien być ten główny składnik oraz dlaczego espresso serwuje się ze szklanką wody?
Czytaj więcej

Mózg potrzebuje nawodnienia!

Mózg – „komputer” organizmu – to organ, bez którego pracy nie działa w ciele człowieka nic. W każdej sekundzie przeprowadza dziesiątki operacji, umożliwiających zarówno oddychanie, trawienie i inne fizyczne reakcje, jak i zapamiętywanie, uczenie się, wspominanie i rozwiązywanie problemów. Jako że jest najbardziej strategicznym organem, to właśnie spowolnienie jego pracy – a nie uczucie suchości w ustach – jest pierwszym objawem odwodnienia. Jak je rozpoznać i jak do niego nie dopuścić?
Czytaj więcej

Wskaźnik PRAL – co to takiego? Jaki przy zdrowej diecie?

Wskaźnik PRAL, czyli jak obliczyć kwasowość żywności Wiele mówi się o kwasowości i zasadowości żywności i napojów. Im bardziej obciążają nerki kwasem, tym mniej powinno się ich spożywać. Naukowcy stworzyli wzór, który pozwala na oszacowanie działania poszczególnych produktów i tym samym umieszczenie ich w odpowiednim miejscu na skali. Służy do tego wskaźnik PRAL. Czym jest, jak go odczytywać i jakich produktów unikać?
Czytaj więcej

Co to jest skala pH? Jakie znaczenie ma dla diety?

Skala pH to pojęcie doskonale znane ze szkoły. Trudniej jednak przypomnieć sobie jego definicję oraz umiejscowienie na niej kwasu i zasady. Od lat mówi się o znaczeniu kwasowości i zasadowości – czyli umiejscowienia na skali pH – żywności. Jaki związek mają odczyny z funkcjonowaniem organizmu i jak dobierać produkty zgodnie z filozofią równowagi kwasowo-zasadowej?
Czytaj więcej

Dlaczego woda jest ważna i jak ją mądrze pić?

Dlaczego woda jest ważna i jak ją mądrze pić?  O tym, jak ważna jest woda mówi się wiele, jednak wciąż jest ona niedoceniana zarówno w codziennej diecie, jak i w myśleniu o ekologii. Warto uświadomić sobie kilka faktów i wprowadzić realne zmiany w podejściu do wypijanej wody i tej, która znajduje się w środowisku. Dlaczego woda jest taka ważna i czemu naukowcy alarmują, że jest jej za mało, chociaż zajmuje na Ziemi większą powierzchnię, niż lądy? Ile i w jakiej formie potrzebują jej dorośli, a ile dzieci? Jakie są skutki odwodnienia?
Czytaj więcej

Nawodnienie organizmu

Picie wody, choć każdy wie, że pić ją trzeba, wciąż nie jest doceniane. Odpowiednie nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla skutecznej detoksykacji organizmu, napiszę nieco więcej o wodzie i cechach, jakie powinny charakteryzować wodę dla nas najlepszą.
Czytaj więcej

Jeszcze o wodzie spraw kilka

W jaki sposób pić wodę?  Wodę należy pić powoli, małymi łyczkami, a nie duszkiem, by organizm mógł ją wykorzystać, nie obciążając układu krążenia i nerek.
Czytaj więcej

Woda alkaliczna – historia, właściwości, zastosowanie

Woda alkaliczna znana jest dopiero od kilkudziesięciu lat, jednak już na stałe weszła do kanonu produktów, które polecane są osobom prowadzącym zdrowy tryb życia. Cechy wody o wysokim pH doceniane są na całym świecie, dlatego zaleca się ją zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i używa do produkcji kosmetyków. W Polsce znajdują się naturalne ujęcia wody alkalicznej, dzięki czemu jej dobroczynne właściwości są na wyciągnięcie ręki! Skąd wzięła się ta niezwykła woda i jak ją stosować?
Czytaj więcej