O wodzie
Zwalczanie zakwaszenia – dieta i woda alkaliczna
Zakwaszenie organizmu (przewlekła kwasica metaboliczna niskiego stopnia) może przyczyniać się do występowania wielu chorób. Jednak możemy przeciwdziałać temu stanowi, wybierając zdrowe nawyki żywieniowe – stawiając na alkalizujące pokarmy i wodę.
Czytaj więcej

Co kryje się w „kranówce"?
Farmaceutyki są w Polsce łatwo dostępne, a konsumpcja leków stale rośnie. Rośnie zatem ilość substancji medycznych trafiających do wód, bo to, co połykamy i wydalamy trafia do środowiska. Oczyszczalnie ścieków nie dysponują technologiami, które neutralizują medykamenty, nic więc dziwnego, że śladowe ilości leków mogą znajdować się w wodzie z kranu…
Czytaj więcej

Nawodnienie podstawą efektywnego treningu
Niewystarczająca ilość wypitej wody jest pierwszym czynnikiem ograniczającym wydolność – nawet przy prawidłowym odżywieniu
Sport to zdrowie, ale intensywny trening powoduje szereg zmian w organizmie: od utraty wody i elektrolitów, przez zwiększoną produkcję wolnych rodników, po zmęczenie i osłabienie mięśni. Duży wysiłek prowadzi też do znacznego wzrostu tętna i stężenia mleczanu we krwi.
Dlatego też kluczowym aspektem sportów wyczynowych jest odpowiednia podaż płynów. Jednak stan nawodnienia organizmów wszystkich sportowców powinien być utrzymywany na optymalnym poziomie, gdyż zarówno ich brak, jak i nadmiar wpływa niekorzystnie na tolerancję wysiłkową.
Czytaj więcej

Woda „pozytywnie nastawiona”
Masaru Emoto japoński pisarz i badacz, zajmujący się zagadnieniami struktury wody twierdził, że ludzkie emocje mają ogromny wpływ na wodę, co miały potwierdzać fotografowane pod mikroskopem kryształy wody. Wyniki badań wody prowadzonych wiele lat wykazały niepodważalnie, że woda magazynuje uczucia i stany świadomości…
Czytaj więcej

Nawadnianie kluczem do odporności
Utrzymanie bilansu płynów w organizmie to podstawowy warunek utrzymania zdrowia i sprawności układu immunologicznego
System odpornościowy człowieka działa jak skomplikowana maszyna, a jego komórki chronią nas na kilku poziomach – od najbardziej podstawowego, po zaawansowany, jakim jest umiejętność rozpoznawania konkretnych patogenów. Aby zwiększyć efektywność ich działania, należy zwrócić większą uwagę na codzienne nawyki. Wzmacnianiu odporności nie sprzyjają bowiem nieprawidłowa dieta (uboga w owoce i warzywa, a bogata w cukry i tłuszcze trans), stres, siedzący tryb życia czy używki – wszystkie te elementy znacznie obniżają naszą wydolność. Często zapominamy, że do tych najistotniejszych elementów należy również odpowiednie nawodnienie organizmu, bez którego rośnie podatność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Z drugiej strony zakażenia, szczególnie te przebiegające z gorączką, mogą jeszcze bardziej nasilać odwodnienie.
Czytaj więcej

Rodzaje wody i ich wpływ na kawę
Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. Istnieje mnóstwo przepisów na jej parzenie, a także masa gatunków, które charakteryzują się wieloma aromatami. Jednak zaparzona kawa składa się przede wszystkim… z wody. Ma ona niebagatelny wpływ na ostateczny smak napoju, jego fakturę, zapach i wygląd. Co się dzieje z kawą, gdy jest parzona? Jak łączy się z wodą? Jaki w takim razie powinien być ten główny składnik oraz dlaczego espresso serwuje się ze szklanką wody?
Czytaj więcej

Mózg potrzebuje nawodnienia!
Mózg – „komputer” organizmu – to organ, bez którego pracy nie działa w ciele człowieka nic. W każdej sekundzie przeprowadza dziesiątki operacji, umożliwiających zarówno oddychanie, trawienie i inne fizyczne reakcje, jak i zapamiętywanie, uczenie się, wspominanie i rozwiązywanie problemów. Jako że jest najbardziej strategicznym organem, to właśnie spowolnienie jego pracy – a nie uczucie suchości w ustach – jest pierwszym objawem odwodnienia. Jak je rozpoznać i jak do niego nie dopuścić?
Czytaj więcej

Wskaźnik PRAL – co to takiego? Jaki przy zdrowej diecie?
Wskaźnik PRAL, czyli jak obliczyć kwasowość żywności
Wiele mówi się o kwasowości i zasadowości żywności i napojów. Im bardziej obciążają nerki kwasem, tym mniej powinno się ich spożywać. Naukowcy stworzyli wzór, który pozwala na oszacowanie działania poszczególnych produktów i tym samym umieszczenie ich w odpowiednim miejscu na skali. Służy do tego wskaźnik PRAL. Czym jest, jak go odczytywać i jakich produktów unikać?
Czytaj więcej

Co to jest skala pH? Jakie znaczenie ma dla diety?
Skala pH to pojęcie doskonale znane ze szkoły. Trudniej jednak przypomnieć sobie jego definicję oraz umiejscowienie na niej kwasu i zasady. Od lat mówi się o znaczeniu kwasowości i zasadowości – czyli umiejscowienia na skali pH – żywności. Jaki związek mają odczyny z funkcjonowaniem organizmu i jak dobierać produkty zgodnie z filozofią równowagi kwasowo-zasadowej?
Czytaj więcej

Dlaczego woda jest ważna i jak ją mądrze pić?
Dlaczego woda jest ważna i jak ją mądrze pić?
O tym, jak ważna jest woda mówi się wiele, jednak wciąż jest ona niedoceniana zarówno w codziennej diecie, jak i w myśleniu o ekologii. Warto uświadomić sobie kilka faktów i wprowadzić realne zmiany w podejściu do wypijanej wody i tej, która znajduje się w środowisku. Dlaczego woda jest taka ważna i czemu naukowcy alarmują, że jest jej za mało, chociaż zajmuje na Ziemi większą powierzchnię, niż lądy? Ile i w jakiej formie potrzebują jej dorośli, a ile dzieci? Jakie są skutki odwodnienia?
Czytaj więcej

Nawodnienie organizmu
Picie wody, choć każdy wie, że pić ją trzeba, wciąż nie jest doceniane. Odpowiednie nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla skutecznej detoksykacji organizmu, napiszę nieco więcej o wodzie i cechach, jakie powinny charakteryzować wodę dla nas najlepszą.
Czytaj więcej

Jeszcze o wodzie spraw kilka
W jaki sposób pić wodę?
Wodę należy pić powoli, małymi łyczkami, a nie duszkiem, by organizm mógł ją wykorzystać, nie obciążając układu krążenia i nerek.
Czytaj więcej

Woda alkaliczna – historia, właściwości, zastosowanie
Woda alkaliczna znana jest dopiero od kilkudziesięciu lat, jednak już na stałe weszła do kanonu produktów, które polecane są osobom prowadzącym zdrowy tryb życia. Cechy wody o wysokim pH doceniane są na całym świecie, dlatego zaleca się ją zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i używa do produkcji kosmetyków. W Polsce znajdują się naturalne ujęcia wody alkalicznej, dzięki czemu jej dobroczynne właściwości są na wyciągnięcie ręki! Skąd wzięła się ta niezwykła woda i jak ją stosować?
Czytaj więcej